top of page

Bert Daenen / Marcelle Volckaert

The Portrait - European tour

2020-2021

European locations to be confirmed

Europese cisterciënzer abdijen vormen toneel voor intrigerend samenspel

Opus Sobrietate: De essentie waar de cisterciënzer abdijen het perfect kader voor vormen.

Eén van de grote blikvangers tijdens het jaarlijkse cultuurfestival ‘MoMent’ in Tongeren waren de portretten van fotograaf Bert Daenen. De monumentale, doch ingetogen, portretten sierden er de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek van Tongeren. De tijdloze kunstwerken maakten zo een grote indruk dat ze niet ontsnapten aan de nationale pers en kunstwereld.

Zijn portretten vertellen geen anekdotes maar overstijgen de dagelijkse realiteit. Ze nodigen uit om even stil te staan, om je open te stellen voor de rijkdom van het beeld, om op zoek te gaan naar het verhaal dat het jou vertelt.​

Opus Sobrietate

Zijn expositie in galerij de Uitstalling bracht hem in contact met de Zuid-Afrikaanse sopraan Marcelle Volckaert. Ze waren zo onder de indruk van elkanders werk dat ze samen met Danny Weckx, curator van galerij de Uitstalling, besloten om het project 'Opus Sobrietate' vorm te geven.

Omdat de innemende stem van Marcelle Volckaert perfect accordeert met de ingetogen portretten van Bert Daenen werd er besloten een Europese tour te organiseren. Hierbij zullen een vijftal cisterciënzer abdijen gedurende enkele dagen deze producties huisvesten. De voorstelling ‘Opus Sobrietate’ neemt het publiek mee naar een plaats die gevuld is met stilte, rust, ingetogenheid, puurheid. Zowel zang als beeld nodigen het publiek uit om de dagelijkse hectiek, het oppervlakkige van de huidige maatschappij achter zich te laten. Stap voor stap evolueert de voorstelling naar het moment waarop er enkel nog de essentie van het zijn overblijft. De essentie waar de cisterciënzer abdijen het perfect kader voor vormen. De interactie tussen fotografie en zang krijgt op deze manier een nog nooit eerder getoonde dimensie. Het publiek zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van dit onvergetelijk samenspel. 

Bert Daenen

Bert schildert met licht. Hij speelt met kleur en contrasten. Hij dwingt je blik naar het centrum van de actie: het gezicht en de handen. De vrouwen op zijn foto’s kijken ingetogen, mijmerend, geconcentreerd, diep in gedachten. Soms is hun blik naar beneden gericht, sommigen van hen kijken je aan. Ze staan los van een concrete omgeving, waardoor zij in het middelpunt van de aandacht staan. Ze zoeken aansluiting bij de bezoeker die op zijn beurt hier even wil ontsnappen aan de hectiek en beslommeringen van elke dag. Bert Daenen zijn kunst verwijst zowel naar de sfeer die schilders als Vermeer of Rembrandt in hun portretten oproepen, als naar het werk van Bill Viola of dat van fotografen als Dorothea Lange, Man Ray, Walker Evans die in één beeld de emotie van een leven kunnen vangen. Na die eerste blik, nodigt hij uit om verder te kijken. De ogenschijnlijk zwarte vlakken die de gezichten omringen, blijken nog een rijkdom aan schakeringen te bevatten met details die de nauwgezette kijker belonen.

Eline Web.jpg
Hannah Web.jpg
Evy Web.jpg
Michele Web.jpg
Loes Web.jpg

UPCOMING

Elis Web.jpg
momentmaker_-_bert_daenen_-_dsc_2056_2.j
IMG_7340.PNG

Marcelle Volckaert

Marcelle Volckaert begon op jonge leeftijd op te treden met klassiek ballet, piano, viool en acteren. Terwijl ze studeerde voor een Bachelor of Arts Degree in Engels en Drama aan de Universiteit van Kaapstad, vervolgde ze haar dansstudies bij Jennifer Paynter via wie ze werd geïntroduceerd in de Pilates-methode. Marcelle behaalde later Pilates Instructor certificering door STOTT Pilates (Canada) en de Pretoria Technikon (SA).

Haar brede scala aan uitvoeringsvaardigheden leidde tot verschillende opdrachten, waaronder optredens in Evita (Artscape); touren met The Theatre for Youth en schrijven en regisseren van een toneelstuk voor de finale van het BP Community Festival. Als soliste voor het bedrijf Opera Activ speelde ze scènes van: Die Fledermaus (Adele), Le nozze di Figaro (Susanna), Don Giovanni (Zerlina) en Cavalleria Rusticana (Lola). Ze trad op op veel van de belangrijkste locaties en festivals in Zuid-Afrika, als gastartiest voor het concert van het Kaapstadfestival in het park, de kathedraal van St. George, de JHB University Sundowner Concert Series, evenals verschillende concerten in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Brazilië ( Pergolesi's Stabat Mater).

Haar specifieke vaardigheid ligt in het creëren van een krachtige en emotionele sfeer voor elk muziekstuk dat ze zingt, met behulp van haar delicate en emotionele stem. Door de context van klassieke verwachtingen te hercontextualiseren, door de muzikale score te gebruiken als het startpunt voor creativiteit  in plaats van het einddoel van reproductie, is ze in staat om de muziek en het karakter te verkennen vanuit een intellectueel , emotioneel, muzikaal en in het bijzonder een fysiek niveau door te putten uit de verschillende disciplines van haar achtergrond.

FH_Canto+Lyrico-43.jpg
image-asset.jpg
bottom of page